19 March 1975

Subject: Mental Health; Involuntary Commitment

and Voluntary Admission; Patients' Rights;

Meaning of the Term “Institutionalized
Patient"

Requested by: Dr. Pedro Carreras
Assistant Director
John Umstead Hospital

Question: What patients are included within the term
"institutionalized patient" as used in
G.S. 122-55.67

Conclusion: As used in G.S. 122-55.6,

“institutionalized patient" means any
inpatient who has been voluntanly
admitted or involuntarily committed to a
treatment facility in North Carolina.

The language of G.S. 122-55.6 which has caused this query is as
follows:

"Each institutionalized patient shall have the right to
receive appropriate treatment for mental and physical
ailments and for the prevention of illness or disability.
Each patient within 30 days after admission shall have
an individual written treatment or habilitation plan
formulated by the treatment facility's mental health
or mental retardation professionals. Each patient who
has been institutionalized'in a State hospital shall have,
as soon as practical but not later than the time of
discharge, an individualized written
postinstitutionalization plan setting forth a program of
recommended vocational counseling or outpatient
care. A copy of such plan shall be furnished to the
patient or his guardian and, with the consent of the
patient, to his attorney and his next of kin."

This statute is a part of the so-called "patients' rights bill" which
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was ratified in 1973 in order to insure ba§ip human rights to patwntls
in North Carolina treatment faci1‘1t1es. Se_e G.S. }22-55..
Throughout the statutes which centa}n quwsmns‘ pertinent t(;)
patients' rights, the terminology patient” is cons1stentl3‘1' gs?t",
although sometimes it is modified by the usag'e‘of t}}e term ~ac ut '
or "minor". Thus, the majority of the provisions in the patlf;ns;l
rights bill contemplate assuring rights to both inpatients an

outpatients.

However, this particular portion now _in question, by 1t§ \fer)c/l
language, contemplates an in-patient situation and must be s?zh;lsitses
in interpretation. In passing, it should bfa noted t|]|1at (:“r.S._ 122-5 'd
also includes entitlement to each patler_xt. of _an mdlvxdughze

treatment or habilitation plan”; this provision is clearly applicable
to all patients.

n . . n
lv developing juridical arca dealing with a constltutlor_lal

glgﬁ?etge?r;tment,pso%ne authorities distinguish _betweep the: right
to treatment of a patient involuntarily committed visa-vis one
voluntarily admitted. The present question does not require df':l\nﬁg
into that area of the law. What we are concerned with here is the
extent of a statutory right granted by the F}ene'ral_ Asserr_lbly. Tl;e
language utilized throughout the entire pat}ents rights bill clearhy
indicates that the rights specified were intended for both the
voluntary and involuntary patients.

Rufus L. Edmisten, Attomey General
William F. O'Connell
Assistant Attorney General

27 March 1975

Subject: Parole; Parole Commission; Bond
Requested by: Mr. James E. Cline
Parole Commissioner
is i irtue

ion: May a parolee who is in custody by vir
Question of a warrant issued by the Parole
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Commission pursuant to G.S. 148-61.1 be
released on bond?

Conclusion: No.

The law governing release of an individual on bond is found in
Chapter 15, Article 10 of the General Statutes. In essence, the
statutes define bond as a procedure for effecting the release c’)f an
accused while he awaits his trial or the results of an appeal.

"Any justice or judge of the General Court of Justice
has power to fix and take bail for persons committed
to prison charged with crime in all cases..."
G.S. 15-103 (Emphasis added).

This Article will be superseded on July 1, 1975, by the new Criminal
Procedure Act, G.S. 15A-531 through 15A-544. Like the present
law,. l}owever, the revision provides for release of only those persons
awaiting trial, G.8. 15A-533, - 534, and -535, and those who are

"either awaiting sentence or (who have) filed v
G.S. 15A-536. ave) filed an appeal....

There is also specific statutory authority allowing the release on
bond of persons arrested for violating their probation. G.S. 15-200.
However‘, there is no statutory provision allowing bail for alleged
parole violators, or for any other category of offenders. On the
contrary, the applicable statute indicates that bond should not be
granted to parole violators. G.S. 148-61.1(b) provides that:

"The Parole Commission may, in its discretion, enter
an order revoking a parole conditionally or for a
temporary period of time. Upon issuing such order of
conditional or temporary revocation, such parolee may
be arrested without warrant by any peace officer or
parole officer. After such conditiona!l or temporary
revocation of parole, the parolee shall be held for a
reasonqble length of time during which the Parole
Commission shall determine whether or not the
conditions of said parole have been violated...."
(Emphasis added).
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Clearly, the words "shall be held" do not allow for the issuance
of bail. Therefore, it is our opinion that a parolee arrested by virtue
of a warrant issued by the Parole Commission pursuant to
G.S. 148-61.1 may not be released on bond.

Denial of bail does not violate the parolee's rights. There is no
constitutional right to bail after detention for a parole violation.
People ex rel Calloway V. Skinner, 33 N.Y. 2d 23, 347 N.Y.S. 2d
178, 300 N.E. 2d 716 (1973); In re Whitney, 421 F. 2d 337 (Ist
Cir., 1970). However, we would like to emphasize that a parolee
may not be held indefinitely pending a hearing on whether the
conditions of his parole have been violated. See G.S. 148-61.1(b)
and Morrissey v. Brewer, 408 U.S. 471 (1972). He should be given
a hearing as soon as reasonably practical.

Rufus L. Edmisten, Attorney General
Alan S. Hirsch
Associate Attorney General

27 March 1975

Federal Disaster Relief Act of 1974; Grants
to Individuals and Families; Public Purpose;
Acceptance of Advance from Federal
Government

Subject:

Mr. John J. Tolson, IlI, Secretary
Department of Military and Veterans
Affairs

Requested by:

(1) May the State make cash grants of
25% of the cost to meet disaster-related
necessary expenses or serious needs to
individuals or families adversely affected by
a major disaster?

Questions:

(2) May the State accept an advance

from the federal government to meet its
share- of the cost of the program?
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